COMPOSES/INSTALLATIONS

Schling! 

year:2005
instrumentation:dismantled piano's and live-electronics
commissioned by:/
mp3
FIRST PERFORMANCE
date:18/09/05
place:BePart, Platform voor Actuele Kunst, Waregem
ensemble:Frederik Croene, piano's & Stefan Prins, live-electronics
remarks:Location-project; collaboration between visual artist Eva-Maria Bogaert, pianist Frederik Croene and Stefan Prins
Image of Schling

Program Notes(dutch)

In haar zoektocht naar een synergie tussen woord - beeld en klank, nodigde Eva-Maria Bogaert pianist Frederik Croene uit voor een artistieke samenwerking. Frederik Croene, die hiervoor met oude, ontmantelde buffetpiano's wilde werken, vroeg op zijn beurt medewerking aan componist en pianist Stefan Prins, om het geheel van beeld- en klankinterpretaties ruimer te maken.

Het vertrekpunt wordt gevormd door een beeldende/grafische partituur die door Eva-Maria wordt ontworpen, geïnspireerd door de verschillende klanken die Croene en Prins in de loop van het werkproces aan de ontmantelde piano’s hadden ontlokt. 

De performance speelt zich af in de drie tentoonstellingsruimte van BE-PART: de kelder, de houten doos en de halfronde tentoonstellingszaal.

In de kelder worden de zes buffetpiano’s ontmanteld en in een nieuwe formatie geplaatst, zodat een “super-piano” ontstaat, die aan haar eigen wetten gehoorzaamt en dus op een onconventionele manier bespeeld zal worden. Op deze “super-piano” zal Croene vervolgens Bogaerts “partituur” interpreteren.

De muzikale stroom die zo ontstaat, wordt gecapteerd en elektronisch doorgestuurd naar een transitruimte (de houten doos). Deze muzikale stroom wordt vervolgens door Prins via de computer en een door hem ontworpen systeem gemanipuleerd en naar zijn compositorische hand gezet.

Het resultaat daarvan wordt versterkt en in de grote halfronde tentoonstellingsruimte, die als klankkast fungeert, geprojecteerd. Hier vormt Bogaert op haar beurt de klank om, middels haar eigen vertaalsysteem, naar een verrassende creatie van licht en kleur. De lus (of schlinge) beeld - geluid – beeld zal dan volledig zijn.

Get the Flash Player to see this player.

WORKSINSTRUMENTATION Ι CHRONOLOGICAL

SOLO

CHAMBER MUSIC (2-4)

ENSEMBLE (5/MORE)

ORCHESTRA

    • -

    • -

INSTRUMENT(S) + LIVE-ELECTRONICS

(NON-LIVE) ELECTRONIC MUSIC

WITH OTHER MEDIA

DANCE

PLASTIC ART